Endodoncija i dentalna estetika

  • -
endodoncija

Endodoncija i dentalna estetika

Category : Nekategorizirano

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi bolestima i liječenjem zubne pulpe koja je smještena u središnjem dijelu zuba, u korijenskom kanalu i pulpnoj komori.

Do infekcije pulpe dolazi uslijed raznih negativnih utjecaja na zubnu pulpu od kojih je najčešći zubni karijes koji nije na vrijeme uočen i saniran. Infekcija pulpe može se proširiti i na okolnu kost oko zubnog korijena te uzrokovati gnojne upalne procese u kosti. Antibioticima možemo smiriti ali ne možemo u potpunosti odstraniti upalu iz zubnih kanala. To je moguće jedino mehaničkim odstranjivanjem inficirane pulpe, čišćenjem i širenjem korijenskih kanala te naposlijetku hermetičkim brtvljenjem istih.

Cilj liječenja pulpe je očuvanje zuba u zubnom nizu jer nedostatak samo jedog zuba remeti integritet zubnog niza. Takve situacije dovode do narušavanja harmonije stomatognatnog sustava uključujući promjene zagriza zbog naginjanja okolnih zubi u prazni prostor, nepravilnog opterećenja čeljusnog (temporomandibularnog) zgloba, oštećenja i gubitka parodontnog tkiva okolnih zubi te gubitka alveolarne kosti na mjestu gubitka zuba.


Ozalj

Ozalj

Kliknite za prikaz veće mape

Stomatologija Dr. Kalčić
Karlovačka cesta 34, 47280 Ozalj

Karlovac

Karlovac

Kliknite za prikaz veće mape

RTG i Dijagnostika Stomatologija Dr.Kalčić
Banija ul. 2, 47000, Karlovac